Istraživači predstavili svoj rad na...

U utorak, 16. studenog 2021., u sklopu projekta Aktivno sudjelovanje skupine kućanstava u energetskim tržištima (ANIMATION), naši istraživači održali su hibridnu (uživo i virtualnu) radionicu na FER-u s ciljem upoznavanja javnosti s opsegom projekta i objasniti im kako se implementacijom odziva potrošnje na tržištu mogu aktivirati kućanstva. 

Voditelj projekta, prof. dr. sc. Hrvoje Pandzic, poželio je dobrodošlicu svim sudionicima uključujući akademicima, istraživačima, stručnjacima iz industrije i drugim interesnim skupinama koji su pratili događaj uživo dok su se ostali priključili na daljinu iz raznih zemalja poput Indije i Australije. U svom uvodu prof. dr. sc. Pandžić predstavio je prvi set laboratorijske opreme koji je nedavno instaliran u novoosnovanom Demand Response Lab laboratoriju koji se nalazi u sklopu Zavoda za visoki napon i energetiku. Nakon spajanja opreme na kućno čvorište (hub) i sučelje, laboratorij će činiti aktivno kućanstvo čijom će se potrošnjom električne energije upravljati kako bi se omogućilo odgovaranje na signale agregatora ili operatora elektroenergetskog sustava.


Budući da je projekt u tijeku gotovo dvije godine, istraživači su imali priliku prikazati rezultate svojeg dosadašnjeg rada. Nikolina Čović demonstrirala je model termički kontroliranog opterećenja koji uzima u obzir želje korisnika. Njezin kolega dr. sc. Ivan Pavić predstavio je analizu različitih režima rada aktivnog komercijalnog potrošača energije s integriranom baterijom i krovnom elektranom, dok su njegovi kolege Hrvoje Bašić, dipl. ing. i dr. sc. Vedran Bobanac predstavili detaljan model punjenja litij-ionskih baterija na temelju laboratorijskih podatak mjerenja. Marija Miletić, mag. ing. je u svojem izlaganju istražila što bi moglo potaknuti potrošače na prelazak na dinamičku tarifu cijene električne energije i kakvi bi poticaji mogli potaknuti dobavljače da svojim potrošačima ponude atraktivne cjenovne modele.


Naš novi istraživač koji se ove jeseni pridružio projektnom timu, dr. sc. Vivek Prakash, objasnio je kako frekvencijski odziv djeluje na balansiranje potražnje i napajanja nakon devijacije frekvencije. Nadalje, predstavio je odredbu brze kontrole frekvencije iz aktivnih susjedstava, ističući neke od ključnih podataka (prema podatcima EU Potrošnje energije po kućanstvima iz 2019. godine) poput činjenice da oko 40% ukupne potražnje u Europi čini potrošnja električne energije u kućanstvima, a 64% energije se koristi za grijanje domova. Nadalje, dr. sc. Prakash je opravdao potrebu za većem korištenjem odziva potrošnje obzirom na to da se (prema statistikama iz 2019. godine) koristilo manje od dva posto globalnog potencijala za odziv potrošnje.


Temeljem studije slučaja koristeći zemljopisno specifične ulazne podatke s dvije lokacije (otok Vis u Hrvatskoj i otok Ærø u Danskoj), istraživač Lin Herenčić, mag. ing. predstavio je tehno-ekonomsku procjenu putova dekarbonizacije za viševektorske energetske zajednice. Za kraj, Karlo Šepetanc podijelio je klasterski model za punjenje flote električnih vozila s jednim skladištem koji imaju izvrsnu skalabilnost i upravljivost te istovremeno određuju raspored punjenja i otpremu EV. Prof. dr. sc. Pandžić okončao je događaj završnom riječi i pozvao sudionike da posjete web stranicu projekta za više informacija o projektu i kako bi se upoznali s publikacijama vezanim za projekt.

 

Korisne poveznice:

Internetska stranica laboratorija: https://drlab.fer.hr/

Internetska stranica Hrvatske zaklade za znanost: https://hrzz.hr/

 

 

 

 

Autor: Marija Tafra
Popis obavijesti